Over en uit

Nederland is klaar. Het is niet gelukt om aan alle eisen te voldoen om door te kunnen in het EK 2012.

De voorwaarden om door te kunnen was winst van Duitsland over Denemarken, en zelf moest Oranje met twee doelpunten verschil winnen.

Beide wedstrijden werden tegelijk gespeeld. Duitsland had genoeg aan een gelijkspel om als eerste te eindigen in de Poule. In de eerste helft kwam het op voorsprong door een doelpunt van Lukas Podolski, die zijn honderdste interland speelde. Totaal onverwacht kwam Denemarken na een half uur spelen op een gelijkspel. Michael Krohn-Dehli kopte de bal vanuit een corner binnen. De rest van de eerste helft gebeurde er niet heel veel meer. Duitsland was wel duidelijk de betere ploeg. De tweede helft speelde zich dus ook vooral af op de helft van de Denen. Toch waren er weinig kansen, maar toen Denemarken een aanval startte sloeg Lars Bender hard toe, met een goal gevolgd uit een counter. Denemarken wist niets meer in te brengen, en is uitgeschakeld.

Tegelijkertijd met die wedstrijd was Nederland aan de beurt. De ploeg speelde met een andere basisopstelling. Klaas-Jan Huntelaar, Rafael van der Vaart en Ron Vlaar hadden de voorkeur boven Ibrahim Afellay, Mark van Bommel en John Heitinga. Van der Vaart bleek een gouden wissel te zijn, want slechts 11 minuten in de wedstrijd stond Oranje voor! 1-0. Vervolgens ging Portugal in de aanval, en Nederland zakte steeds verder terug. Het duurde tot de 23e minuut voordat Christiano Ronaldo de gelijkmaker maakte. Portugal bleef de overtuigende partij, maar wist de rest van de eerste helft niets meer te scoren. Willems werd in de rust gewisseld. De verdediger speelde niet erg goed en ging hard de duels in, niet altijd op de bal. Ibrahim Afellay nam zijn plaats in. Portugal bleef aanvallen en Stekelenburg moest flink aan de bak. Later was het Christiano Ronaldo opnieuw met de 2-1. Het is over en uit voor Oranje.