Nederlands Elftal speelt op hybride gras
Oranje zal in het stadion van Metalist Charkov drie groepswedstrijden spelen op hybride gras. Het gras is ontwikkeld door een tapijtfabrikant in Oss.
Hybride gras is gras dat bestaat uit zowel echt als kunstgras. De functie van dit hybride gras is stevigheid zoals bij kunstgras, maar het oog wil natuurlijk ook wat.
“Het mooie van dit hybride gras is, dat je het verschil niet ziet”, vertelt Nico Littooij van Desso Sport Systems. Het geheim zit in de bodem. We injecteren twintig miljoen sprietjes kunstgras, naast het gewone groene gras. Dat is totaal veertigduizend kilometer aan garen en dat verstevigt de grasmat enorm.”
Het bedrijf Desso uit Oss heeft het patent op dit gras. Het is een eigen uitvinding. Met behulp van enorme naaimachines wordt het gras en het garen tot een voetbalveld verwerkt. Het hele proces duurt 3 weken per veld.
De Brabanders maken echter geen debuut op het EK. Ongemerkt is deze techniek al veel vaker gebruikt. Tijdens het WK in Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Komende zomer tijdens de Olympische Spelen is de grasmat ook te vinden. Maar niet alleen op enorme toernooien wordt de hybride mat gebruikt. Nac Breda, en zelfs amateurvereniging Good Luck uit Raamsdonksveer heeft een hybride veld.
Nico Littnooij van Desso Sport is toch apetrots op zijn grasmatten. Juist omdat er zo weinig aandacht voor is. Want zelfs de hard-core voetballiefhebber ziet het verschil met een echte mat niet, “en dat is eigenlijk het grootste compliment”