Spanje tegen Italië en Kroatië tegen Ierland

Regerend kampioen Spanje moest tegen Italië, de ploeg die bijna niet naar het EK was gegaan door de onderzoeken naar omkoopschandalen. Maar, ze zijn alsnog gegaan, en hebben een aardige prestatie neergezet.

Bij Spanje was er een opmerkelijke opstelling. De achterkant van het veld stond propvol, maar er was geen echte spits aangewezen. Italië had ook een uitstekende verdediging, die de counters van Spanje kon tegenhouden. Maar in tegenstelling tot Spanje was Italië voorin ook goed georganiseerd. Na rust had Iniesta een enorme kans voor Spanje. Het snoeiharde schot ging met enkele centimeters speling naast het doel. Na de energieuitbarsting van Spanje was het de beurt aan Italië om aan te vallen, en dit keer wel met succes. Di Natale schoot koelbloedig de eerste goal binnen. Maar vlak daarna schoten ook de Spanjaarden een bal in het doel. 1-1, op naam van Silva Fábregas. Vervolgens waren er nog een paar kansen, maar aan beide kanten mocht het niet meer baten. 1-1.

Later op de avond moesten Kroatië en Ierland tegen elkaar. Beiden weten dat zowel Spanje als Italië erg sterk zijn, en dat ze zullen moeten knokken voor een plek in de eindronde. Kroatië heeft die boodschap goed ontvangen, want in de derde minuut stond het al op voorsprong door een doelpunt van Mario Mandzukic. Een kwartier later waren de Ieren ook opgewarmd en schoten er ook een binnen. Ierland zakte vervolgens terug en probeerden te focussen op counters, maar Kroatië ramde door. Nikica Jevalic schoot in de rebound de 2-1 voor Kroatië binnen. De Ieren dachten echter dat het buitenspel was, maar de bal was aangeraakt door Stephen Ward, een van de Ieren. Vijf minuten na rust schoot opnieuw Mandzukic een goal voor de Kroaten binnen, na een prachtige voorzet van Ivan Perisic. Ierland was de wedstrijd vervolgens helemaal kwijt. Kroatië nam een half uur voor tijd al gas terug om de krachten te sparen voor de moeilijke wedstrijden die nog op het programma staan. Eindstand: 1-3 voor Kroatië