Onweer zorgt voor staking

Oekraïne en Frankrijk moesten gisteren tegen elkaar spelen. De Nederlandse Arbiter Björn Kuipers begon de wedstrijd, ondanks het slechte weer. Maar nog geen vijf minuten in de wedstrijd begon het te bliksemen. Bij zulk weer is het voor de scheidsrechter verplicht de spelers zo snel mogelijk van het veld te halen, om de veiligheid te garanderen. Vervolgens kan de scheidsrechter na overleg met UEFA-officials  de wedstrijd weer hervatten als de bliksem weg is. Maar naast het onweer kwam er ook een lading water naar beneden. Door dit alles duurde het een uur voor het veld weer werd vrijgegeven, nadat ook de plassen waren weggewerkt. De coaches van beide spelers besloten zonder opnieuw een warming-up te doen snel te beginnen. Karim Benzema van Frankrijk hoopte dat de keeper van Oekraïne nog wat koud was en schoot bijna meteen na het hervatten van het spel op doel. Philippe Mexès probeerde het kort daarna ook eens, maar beide pogingen werden gestopt door de keeper van Oekraïne, Pyatov. Vervolgens waren er aan beide kanten een aantal kansen, maar wisten beide partijen de eerste helft niet te scoren, mede door de nog zeer natte grasmat. Na rust was het Frankrijk die snel scoorde. Na een mislukte kans van Oekraïne was Ribéry snel weg. De bal kwam vervolgens bij Ménez, die de bal in de korte hoek binnenschoot. Slechts drie minuten later was het opnieuw raak, opnieuw na een voorzet van Benzema, maar dit keer scoorde Cabaye. De thuisploeg probeerde nog terug te komen, maar de Franse verdediging was te sterk. Het bleef bij 0-2.

Vervolgens was het de beurt aan Engeland-Zweden. Ook deze wedstrijd begon later vanwege het slechte weer bij Oekraïne-Frankrijk, zodat er geen overlap van wedstrijden was. Andy Carrol mocht bij de Britten in de basis beginnen, en dat bleek een uitstekende keuze. In de 23e minuut scoorde Carrol namelijk, met een prachtig doelpunt. Een wonderschone pass van Steven Gerrard bereikte het hoofd van Carrol op het perfecte moment, waardoor de keeper van de Zweden, Isaksson, kansloos was. Na rust kwamen de Zweden echter terug. Olaf Melberg schoot in de rebound van een vrije trap op goal, en via het lichaam van Johnson ging de bal het doel in. Vervolgens was Zweden los, en wist nog een doelpunt te maken, met een kopbal van Melberg. Bondscoach Hodgson van The Three Lions greep onmiddelijk in en bracht James Milner in het veld. Deze scoorde zodra hij de bal raakte, en het stond weer gelijk. De winnende goal was ook de mooiste. Walcott gaf voor op Danny Welback, die de bal in de draai binnenschoot. Zweden wist niet meer gevaarlijk te worden en de stand bleef op 3-2, waardoor Zweden is uitgeschakeld. Engeland kan tegen Oekraïne genoegen nemen met een gelijkspel om door te gaan naar de kwartfinales.