Laatste groepswedstrijden gespeeld

De laatste groepswedstrijden, Zweden-Frankrijk en Engeland-Oekraïne, zijn gespeeld. Vanavond staat de eerste kwartfinale op het programma.

In de wedstrijd Zweden-Frankrijk speelde Zweden enkel voor de eer. Het was namelijk al eerder uitgeschakeld. Frankrijk stond voor de wedstrijd op nummer 1 in de poule en zou gegarandeerd doorgaan. Zweden speelde ook beduidend minder dan Frankrijk, al hadden de Fransen geen haast. De eerste helft was dan ook niet heel spannend. Aan beide kansen waren een paar kansjes, maar er waren geen goals. Frankrijk plaatste bijvoorbeeld een paar harde schoten die werden tegengehouden door doelman  Andreas Isaksson. Zweden had ook een mooie aanval, maar door een slechte aanname was de hoek te klein om gevaarlijk te zijn. In de tweede helft ging het tempo een beetje omhoog, mede omdat er gescoord was in de andere wedstrijd. Frankrijk moest op dit moment winnen om Spanje te ontlopen in de kwartfinales. Maar Zlatan Ibrahimovic opende de score voor de Zweden met een mooie omhaal. De Zweden waren los en gingen voor de eer. Ook als Frankrijk een aanval opzette schoot er een muur omhoog bij de verdediging. De Fransen deden er alles aan om Spanje te kunnen ontlopen, maar in de blessuretijd besliste Larsson de wedstrijd door de 2-0 te maken.

Oekraïne had, in tegenstelling tot Zweden, nog een kans om verder te gaan in het toernooi in eigen land. Het begon dan ook veel sterker dan Engeland aan de wedstrijd. Verschillende afstandsschoten en snelle acties van Oekraïne waren er in de eerste helft, maar ze wisten niet te scoren. Na een half uur begon ook Engeland aan de wedstrijd. Als het won, en Frankrijk verloor van Zweden, hoefde het namelijk niet tegen Spanje in de kwartfinales. Rooney had een geweldige kopkans bij de tweede paal, maar raakte de bal verkeerd. Net na rust was het wel Rooney die scoorde. Steven Gerrard schoot de bal weg na een corner en via via kwam de bal opnieuw op het hoofd van Rooney, die de bal dit keer wel raakte. Oekraïne kwam sterk terug, maar werd bestolen door de arbitrage. Devic kreeg de bal, en schoot via Hart op doel, maar John Terry haalde de bal van de lijn. Althans, dat was wat de lijnrechter besloot, maar uit de herhaling bleek dat de bal volledig over de lijn was voor Terry hem pakte. Ondanks een sterk slotoffensief van Oekraïne gaat Engeland door en is thuisland Oekraïne uitgeschakeld.

Frankrijk ontmoet Spanje in de kwartfinales en Engeland speelt haar volgende wedstrijd tegen de Italianen.