De kop is er af!

Gisteren is het EK 2012 begonnen. Op het programma stonden de eerste twee wedstrijden uit Poule A: Polen tegen Griekenland en Rusland tegen Tsjechië. Maar voor de wedstrijden van start gingen was er eerst de officiële openingsceremonie. Deze was erg divers, klassieke muziek werd afgewisseld met muziek van een DJ.

Daarna begon thuisland Polen tegen Griekenland. Polen heeft blijkbaar  een boost van het publiek gekregen de eerste helft, want al na vier minuten moest de Griekse doelman een hard schot stoppen. Na slechts een kwartier spelen stond het al 1-0, het goal kwam van de Poolse Robert Lewandowski. De eerste helft maakten de Grieken een paniekerige indruk en schoot vaak in de leegte of raakte razendsnel de bal weer kwijt. Alsof het nog niet genoeg was kreeg de Griek Sokratis Papastathopoulous al snel zijn tweede gele kaart van de wedstrijd van arbiter Carlos Velasco (Spanje). Die kaart was wel erg makkelijk gegeven, maar er is niets aan te doen: Griekenland stond met 10 man. In de tweede helft waren de Grieken dominanter. Al vlak na rust scoorde Dimitris Salpingidis, die in de rust gewisseld was. Griekenland nam op dat punt de controle van de wedstrijd over. Twintig minuten voor tijd stond ook Polen met 10 man, na het tackelen van een doorgebroken speler door Szcezesny, de keeper van de Polen.  Griekenland wist de strafschop niet te benutten, en de stand bleef ook 1-1.

Later die avond stond Rusland-Tsjechië op het programma. Scheidsrechter Webb, die de WK-finale van 2010 floot, mocht deze wedstrijd fluiten. De Russen speelden sterk, ondanks de gemiddeld veel hogere leeftijd van de spelers. Het eerste kwartier domineerde Tsjechië, maar daarna kwam Rusland los. Alexander Kerzhakov kopte de bal op de paal, maar Dzagoev, de jongste speler van de Russen, kon de bal in de rebound nog binnenschieten. Na 10 minuten stond Rusland zelfs 2 doelpunten voor, na het scoren van Shirokov. Rusland kreeg bijna al zijn kansen bij counters. Na rust begon Tsjechië beter te spelen, en al vlak na rust scoorde Jaroslav Plasil de 2-1, na aangeven van Vaclav Pilar. Toch domineerden de Russen de wedstrijd, en 10 minuten voor tijd scoorde Dzagoev nog eens, en enkele minuten later scoorde Pavlyuchenko, die de assist bij de  3-1 gaf. Eindstand: 4-1

Vandaag staat onder andere Nederland-Denemarken op het programma.